achtergrond
Stoppelenburg logo
Mindfulness cursusinformatie

De mindfulness training (mindfulness based cognitieve gedragstherapie) is in verband met de eisen van het College van zorgverzekeringen (CVZ) omgebouwd tot een training Integratieve Cognitieve Gedragstherapie van 10 sessies.

Herken je dat je met je gedachten veel vaker in het verleden en in de toekomst bent dan in het heden? Blijft je hoofd maar malen? Ben je soms negatief aan het denken? Je kunt leren met je aandacht meer in het hier en nu zijn en anders om te gaan met gedachten en gevoelens. Veel mensen functioneren daardoor beter en hebben vaker een gevoel van rust en vrede. Ze leren genieten, weer genieten sinds lange tijd, of voor het eerst in hun leven.

In de training wordt je je bewuster van gedachten en van gevoelens.

“Ongeveer een jaar geleden volgde ik bij jou de training. Het is een keerpunt in mijn leven geweest! Al tijdens de cursus knapte ik er ontzettend van op en ik ervoer het echt als een openbaring. Alsof ik eindelijk kon ademhalen in de enorme ruimte en rust die er in het hier en nu bleken te zijn. Het is voor mij een manier van leven geworden die nog altijd in ontwikkeling is.”
Mirjam, 28 jaar

Voor wie?
Te denken valt aan onder andere mensen die:

  • last hebben van stress klachten, burnout, altijd maar piekeren of slecht slapen;
  • een depressie hebben meegemaakt en die willen leren hoe ze een volgende depressie kunnen voorkomen;
  • last hebben angst- of paniekklachten;
  • kampen met chronische vermoeidheid of pijn;
  • eetproblemen hebben; of lijden onder stress en burnout;
  • meer uit hun leven willen halen en meer zouden willen genieten van wat het leven hun te bieden heeft in plaats van altijd maar bezig zijn met te veranderen.
“Natuurlijk hoop ik dat ik nooit meer zo depressief word, maar als het toch weer zou gebeuren dan heb ik nu wel gereedschap in handen om er beter mee om te gaan en niet meer zo diep weg te zakken.”
Koos, 48 jaar
Doel:

In de training leer je in een vroeg stadium te herkennen hoe je uit balans raakt en leer je jezelf weer in balans te brengen. Als je eenmaal problemen hebt gehad als een depressie, angsten of overspannenheid, dan wordt helaas het risico groter dat je later opnieuw uit balans raakt. Het doel van deze training is dat je de kans verkleint om weer somber, angstig of gestrest te worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die hebben geleerd op een andere manier met gedachten en gevoelens om te gaan minder vaak opnieuw een depressie of andere psychische problemen krijgen.

Werkwijze:
Door middel van aandachtsoefeningen leer je hoe je je meer bewust kunt worden van elk moment van je leven. Je wordt je bewust van gedachten, die bij veel mensen vaak negatief zijn. Als je met deze methode hebt leren werken, kan dit veel positieve resultaten opleveren. Het betekent echter ook dat je onder ogen leert zien wat er aan de hand is en dat is, zeker in het begin, niet altijd makkelijk.Het op een andere manier leren omgaan met onaangename gevoelens en gedachten betekent dat je er op een meer ontspannen manier tegenover leert staan zonder in paniek te raken of je er krampachtig tegen te verzetten. Hierdoor voorkom je dat de normale ongemakken zich ontwikkelen tot hardnekkige psychische problemen en er meer ruimte komt voor je goed voelen en genieten.

Je hebt waarschijnlijk al ontdekt hoe hardnekkig gewoonten zijn. Het is daarom belangrijk tijd en moeite te steken in het anders met jezelf te leren omgaan. Het succes van deze aanpak hangt geheel af van jouw bereidheid om er in te investeren. Het huiswerk vergt tenminste negen weken lang, zes dagen per week, één uur per dag. Het bestaat voornamelijk uit het doen van oefeningen begeleid door cd’s. Voor de meesten is het moeilijk tijd vrij te maken voor iets nieuws als je het toch al druk hebt. Toch is deze investering in jezelf een essentieel onderdeel van de cursus. Als je niet in staat bent hieraan te voldoen is het beter er niet aan te beginnen.

“Nu zie ik hoe ik altijd aan het vechten was om te proberen te veranderen wat ik toch niet kan veranderen. Dat heeft me altijd heel veel stress bezorgd. Aan wat ik wel kan veranderen kwam ik daardoor helemaal niet toe!”
Petra, 35 jaar

Geduld en doorzettingsvermogen zijn onmisbaar. Om lang bestaande gewoonten te veranderen is het noodzakelijk er tijd en energie in te investeren. De resultaten zullen pas later zichtbaar worden. In veel opzichten lijkt het op tuinieren, je gaat eerst de grond voorbereiden, zaadjes planten, zorgen dat ze voldoende water en voeding krijgen en dan ga je geduldig wachten op resultaat. Op dezelfde wijze vraag ik je deze training te benaderen, met geduld en doorzettingsvermogen, waarbij je je eraan verbindt om er de benodigde tijd en energie in te stoppen ook al zie je misschien niet direct effect.

“Gelukkig slaap ik nu weer veel beter.”
Govert, 56 jaar
“Gedachten zijn geen feiten, je hoeft niet alles wat er door je hoofd heen gaat zo vreselijk serieus te nemen.”
Ingeborg, 32 jaar
“Ik heb geleerd van minder hoge eisen aan mezelf te stellen en wat vriendelijker voor mezelf te zijn”
Anneloes, 48 jaar

Kosten:

Stuur een mail als je het zonder verwijzing zelf zou willen betalen.

BG2
STOPPELENBURG THERAPIE EN TRAINING | Bentemaden 2 | 8431 RB | Oosterwolde FR |
STOPPELENBURG THERAPIE EN TRAINING
Bentemaden 2 | 8431 RB | Oosterwolde FR
T: 06-26 066 221 | E: eric.stoppelenburg@xs4all.nl